We halen

de wereld

in de school

Maak

kennis met

onze school

Nieuws > Nieuwsflits > Gezonde school

Gezonde school

Onze school is gezond

 

Onze school heeft het vignet Gezonde School behaald. Met het vignet Gezonde School laten wij zien dat onze school voldoet aan de kwaliteitscriteria die zijn opgesteld door deskundigen. Wij zijn trots op dit behaalde resultaat!

 

Zo zorgen we voor actieve en gezonde leerlingen, een veilige schoolomgeving, een fris klimaat én hebben we aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de leerlingen. Dit vinden wij belangrijk, omdat het allemaal bijdraagt aan een gezondere leefstijl, betere schoolprestaties en minder schooluitval.

 

Basisschool de Sprenge in beweging

Van 11 tot 15 maart is het de week van de gezonde jeugd. In deze week wordt extra stilgestaan bij de beweging van kinderen. Door heel Nederland worden activiteiten georganiseerd om kinderen meer te laten bewegen om zo overgewicht tegen te gaan. Op basisschool de Sprenge is het vanzelfsprekend om veel te bewegen. Ze zijn een gezonde school waar bewegen en gezond eten centraal staat.

Luid kwebbelend en een beetje gespannen over wat er gaat gebeuren, staan de leerlingen van de Sprenge te wachten voor het gemeentehuis. Normaal gesproken rennen ze elke dag een kwartiertje buiten, maar vandaag is een speciale dag. Ze zullen samen met de ambtenaren van de gemeente Epe gaan rennen. Wanneer iedereen er klaar voor is, gaan er een paar kinderen naar binnen om een gezonde snack aan te bieden aan de medewerkers van het gemeentehuis. In ruil daarvoor moeten ze meedoen aan ‘the daily mile’. Onder luid geklap en gejuich komen de ambtenaren naar buiten gerend en maken ze met de leerlingen een rondje van anderhalve kilometer.

Juf Janny Thomassen is de initiatiefneemster van ‘the daily mile’ op de Sprenge. Vandaag krijgt de school een speciaal vignet aangeboden zodat iedereen kan zien dat ze een gezonde school zijn. “Er wordt een vignet aangeboden en daarnaast wilden we de ambtenaren ook laten rennen. Dat kon vandaag goed gecombineerd worden.”

Na de loop verzamelen de kinderen zich samen met de juffen en meesters in het gemeentehuis. Het is lunchtijd en aan de verrukte geluiden is te horen dat ze zin hebben in de broodjes met kaas en ham en het vele fruit. De kinderen worden tijdens het eten in een filmpje persoonlijk toegesproken door oud-schaatser Erben Wennemars. De leerlingen luisteren aandachtig terwijl ze stiekem niet weten wie hij eigenlijk is. De volwassenen daarentegen zijn erg verrast door de persoonlijke boodschap van de ambassadeur. 

Directrice Sonja van Katwijk vindt de dag een goed initiatief: “Het is erg leuk voor de leerlingen om dit te kunnen doen. We zijn een gezonde school: we sporten extra veel en daarnaast krijgen leerlingen drie keer per week fruit aangeboden van school. We doen dus eigenlijk altijd heel veel om in beweging te blijven. Het is daarom niet echt nodig om deze week nog meer te organiseren.”

De wethouder komt de zaal binnen en reikt een vignet uit aan de meester. Samen met drie leerlingen poseert ze nog even voor de fotografen en dan is de lunch alweer ten einde. “Zorg er voor dat iedereen het bord goed kan zien op jullie school, zodat heel Nederland weet dat ook jullie een gezonde school zijn.”

Gezonde School is een samenwerking tussen diverse landelijke organisaties. Wilt u meer weten over (het vignet) Gezonde School? Kijk dan op www.gezondeschool.nl.

 

Deel deze pagina:

School video

Sociale media

Wij communiceren met ouders (ook) met behulp van PARRO 

Volg ons voor het laatste nieuws ook op Facebook.