We halen

de wereld

in de school

Maak

kennis met

onze school

Nieuws > Nieuwsflits > groene plein!

groene plein!

De nieuwe natuurspeelplaats van basisschool DeSprenge is zoveel meer als een schoolplein ​

Willem Jakobs

Willem Jakobs

Landschappen om in te leven

 

Basisschool De Sprenge in Vaassen heeft een nieuwe natuurspeelplaats. Niet zomaar een schoolplein, maar een plaats waar in alle stappen van ontwerp tot realisatie de kinderen, ouders en het docententeam betrokken waren. De leerlingen hebben dit voorjaar in workshops verteld over hun wensen, ze hebben samen de plaats ontworpen, ze hebben in één dag alle stenen uit het schoolplein gehaald, de plantenbakken met aarde gevuld en natuurlijk ook geholpen met het planten van het nieuwe groen. En in de toekomst gaan ze ook helpen het plein te onderhouden. Daarmee is het resultaat zoveel meer geworden dan een plein waar kinderen even naar buiten mogen. Op de nieuwe natuurspeelplaats De Sprenge leren kinderen samen de wereld te ontdekken. 

Het schoolplein van De Sprenge is in 2 weken getransformeerd van stenen plein tot een inspirerende speelplaats waar kinderen en natuur elkaar vinden. De basis van het ontwerp voor de nieuwe natuurspeelplaats is een degelijke waterpomp, een nieuwe spreng om met water en zand te kunnen spelen, een nieuw buitenlokaal, en speelse plantenbakken met inheemse planten en eetbare soorten. Bij de uitvoering was natuur het uitgangspunt, waarbij materialen 100 % zijn hergebruikt: de oude tegels zijn verwerkt tot nieuwe stapelmuurtjes, de vroegere fietsenstalling is met hergebruikte zandbakelementen omgetoverd tot een overdekt buitenlokaal, en zelfs de grond die bij graafwerk vrijkwam is gebruikt om een verhoging op het plein voor de nieuwe waterpomp mee te maken. 

Basisschool De Sprenge is een prachtig speelplein rijker, door kinderen, ouders en team samen gerealiseerd. Met aandacht voor groen en water, hergebruik van oude materialen en voor spelend ontdekken. De nieuwe natuurspeelplaats biedt de mogelijkheid om in de toekomst het terrein rondom de school samen organisch verder te ontwikkelen. De kinderen laten hiermee zien hoe het moet! Als ambassadeurs van de wereld van morgen maken zij met hun ideeën hun schoolplein tot een fijne en duurzame leefwereld. 

Het ontwerp en de workshops waren onder leiding van Studio Stadsgras. De uitvoering is gedaan in samenwerking met EcoCare Hoveniers. De nieuwe natuurspeelplaats is tot stand gekomen met een subsidie Groen Schoolplein van Provincie Gelderland , en bijdrages van Waterschap Vallei & Veluwe, en Stichting Proo, de overkoepelende organisatie van basisschool De Sprenge. Wil je er meer over weten of zit je zelf ook met een versteend schoolplein? Laat het me weten.

 

Deel deze pagina:

School video

Sociale media

Wij communiceren met ouders (ook) met behulp van PARRO 

Volg ons voor het laatste nieuws ook op Facebook.